Kamerás megfigyelő berendezések

Kamerákról érthetően

Manapság egy kamerarendszer már elérhető sokak számára. Viszont azt nem mondanám, hogy olcsó mulatság. Éppen ezért jó, ha nem esünk bele a multik és az interneten kamerás rendszereiket kiválónak csodálatosnak feltűntető cégek apró hazugságainak csapdájába.

Erre is igaz: "Nem mind arany ami fénylik" vagyis egy kamera annyit ér amennyibe kerül.

A HD mégsem HD?

A kamerafelbontások megfogalmazása azt mutatja meg, hogy egy teljes kép hány kis apró részletből (pixelből) áll. Ne tévesszen meg senkit a kamerákon lévő HD felirat. Ezek koránt sem adnak olyan részletgazdag képet mint a valóban jó minőségűnek mondható un. Full HD kamerák.
A régi analóg kamerák kb 400000 képpontból álltak azaz 0.4 Megapixelesek voltak. Ennél nem nagyobb a 960H kamerák képfelbontása csak szélesebb 960 pixeles képet adtak.
A HD-nek titulált valójában Half HD, 720-as kamerák képpontjai sem érik el általában az egymilliót azaz csak közel 1Megapixelesek. Csak 2x jobbak a régi analóg kamerák képénél.
Egészen nagy ugrást jelent minőségben a 2Megapixeles felbontás ami az analógok ötszöröse de a HD elnevezésü kameráknál kétszer több képpontot adnak.
2Megapixel esetén kb 15-20 méterről 90 fokos látószög esetén még épen leolvasható egy rendszám amit a HD 1Megapixelről már nem mondhatunk el.

 

Az objektívek és az infra által éjszaka megvilágított távolság

Az éjjeli képekhez infravörös Ledekkel világítják meg az előttük lévő teret a kamerák. Így sötétben is láthatunk valamit a megfigyelt területből. Ez a kép természetesen fekete-fehér lesz. Egy kis méretű kamerán elhelyezett 15-20 méteres hatótávolságúnak mondott infra megvilágítás valójában csak néhány méteren belül ad értékelhető képet. Nagyobb megvilágítást csak a pl. 2,8-12 elnevezésű zoomolható kamerák infra megvilágítása ad. Vagy az új tipusú un. ExIR kamerák infravörös egysége.

 

SD, HDSDI, HDCVI, AHD, HDTVI vagy IP kamerát válasszunk?

A SD alatt a régi alacsony felbontású általában 720x576 képpontos kamerák tartoznak. A rögzíthető képpontok száma ca. 0,4 Megapixel.

A HDSDI és a HDCVI rendszerek zsákutcának bizonyultak. Ma már nenigen forgalmazzák. Vigyázni kell azonban nehogy akciósan ilyen kamerákat vegyünk mert nem fogjuk tudni használni egy másik rendszerű rögzítő egységhez sem.

Az AHD nem feltétlenül a legjobb választás bár 1 és 2 megapixeles változatban is kapható. Egy ilyen rendszerű rögzítő egységgel tudjuk használni az analóg régi kameráinkat de csak az eredeti 0,4 Megapixel felbontásban de más nagy felbontású kamerát nem tud kezelni.
Talán a legoptimálisabb megoldás a HDTVI vagy másnéven Turbo HD rendszer.

Rohamosan fejlődő széles körben elfogadott analóg HD rendszer ami 1, 2, és már 3 Megapixeles felbontásban is tud képet rögzíteni. Emellett a régi analóg kameráink kezelése sem okoz neki problémát. Mindamellett 1 vagy két IP kamerával is bővíthetjük a rögzítőn megadott csatornaszámot.

IP alapú rendszereket azért nem támogatjuk mindenek előtt mert bár nagy felbontású kamerák is elérhetők ezen a kategórián belül, de rendkívül magas ára , műszaki háttérigénye és a rendszerből adódó lassúsága miatt jobb választás is adódik.

 

Kamerás rendszerek telepítése

A kamerarendszerek alapesetben vezetékesek. Csak így tartható fenn a megbízható működés a jó képminőség és ha kell a szünetmentes tápellátás. Hiszen csak a jó minőségű eszközökkel rögzített képeket tudjuk arra használni amiért kamerát telepítettünk.

Egy komlett megfigyelő rendszer az alábbi elemekből épülhet fel:

  • kamerák dom kompakt ill. rejtett kivitelben a hozzájuk tartozó átalakítókkal csatlakozókkal
  • video rögzítő egység a belső merevlemezzel amin a felvételeket tároljuk
  • tápegységek a rögzítőhöz és a kamerákhoz, esetenként szünetmentes tápegység
  • monitor akkor is ajánlott ha mobiltelefonról vagy hálózaton keresztül nézzük a képeket
  • kábelezés és az esetleges erősítők szűrők segédtápok ill.villámvédelem szükség szerint

 

A megbízható működés érdekében csak
Hikvision és Eurovideo
kamerarendszereket telepítünk

Távoli elérés

Kamerás rendszereink a helyszínen merevlemezen tárolják a felvételeket de alkalmasak internetkapcsolaton keresztül a távoli elérésre. Ez azt jelenti, hogy pl. az üzletünkben lévő kamera képét elérhetjük otthonról, PC-ről, a laptopunkról vagy mobiltelefonunkról is. Ezt a meglévő böngészőből, vagy külön telepített programokon keresztül DynDns vagy P2P felhő alapú eléréssel tudjuk megtenni.

 


Android - Windows - iPhone

Telepítési árak összetevői

Az anyagok ára, amiben meg kell határozni a rendszer csatornaszámát azaz hány kamerát szeretnénk. A rögzítési idő nagysága határozza meg a merevlemez kapacitásának kiválasztását. A rögzítő elhelyezése zárható szekrénybe vagy  csak az asztalra? A szünetmentes tápellátás szükségessége. A kábelezés költsége. A távoli eléréshez szükséges switch, router valamint a DynDNS account költségei. A rendszer felprogramozásának költségei. A kiszállási és szerelési díjak.

 

Iránymutató árak

A teljes árat egyedi árajánlat alapján tudjuk meghatározni az igények alapján de általános igazság, hogy egy kamerás megfigyelő azért nem olcsó mulatság. Gondoljunk csak arra, hogy mi kell egy teljes rendszerhez. Jó felbontású valódi HD rögzítő, egy merevlemez amiből 1 vagy 2TB-os szükségeltetik mégpedig a 0-24 órás működéshez jó minőségű szerver winchester kell. Egy monitor valamint a kamerákon kívül még különböző eszközök. Tápegység pl. 4 kamerához, ha nem kell csak néhány méterre elvezetni a kábeleket akkor is legalább 5-8 Amperes, hogy éjjel ha bekapcsol az infravörös megvilágítás akkor is elég áramunk legyen. Csatlakozók és átalakítók amik kameránként is jelentős plusz költség. Na meg persze maga a vezetékelés, pl UTP kábelen. Esetleg némi számítászechnikai kiegészítő. stb. Így már nem is olyan meglepő, hogy egy 4 kamerás jó minőségű rendszer telepítése pl. egy családi házba kameráktól függően akár 300-400 eFt-ba is kerülhet. A kamerákon pedig szerintem éppen nem éri meg spórolni mert erőteljesen a minőség bánja.

A szerelésen kívül igény esetén a távoli elérés felprogramozását is biztosítjuk ha az internetes elérés feltételei adottak azaz a meglévő eszközök, router, modem, stb. alkalmas erre és megvan hozzájuk minden fehasználónév ill. jelszó is.

Hasznos programok, letöltések: